Бахмацький історичний музей – заснований 4 серпня 1960р.

Заснований на основі приватної колекції шкільного вчителя Миколи Яременко. Він був його директором понад 20 років. У 1980 музею присвоєно звання народного. У 1982, після смерті засновника, музей переїхав в одноповерхову споруду кінця XIX століття.
З 2005 музей отримав статус районного.
Експозиція музею (від найдавніших часів до сучасності). Розташована в 6 залах Фондова колекція – 8222 предметів основного, 10295 – науково-допоміжного фондів. Існує окремий фонд археологічних знахідок.
У музейній збірці – іконопис XVII-XIX століття. 3 августа 2012, після реставрації в Національному науково-дослідному реставраційному центрі, представлені ікони Стрітення. Слобожанщина. XVIII ст. і Собор Пресвятої Богородиці (Всіх скорботних радість) XIX ст.
Колекція музею багата на предмети українського побуту: вишиті рушники, традиційний одяг станових козаків і козачок колишнього Ніжинського та Прилуцького полку, побутові предмети.
Музей збирає кераміку XIX-XXI ст., Меблі XIX-ХХ ст., Які експонуються. Частина експонатів – подаровані.
Музей має два виставкові зали, в яких представлені художні твори.
Працівники музею проводять дослідження про німецьких поселеннях в Україні II половини XVIII – I половини XX. За матеріалами наукової конференції «Німецькі поселення в Україні II половини XVIII ст. – I половини XX ст. »Видано науковий збірник.
З’явилися нові матеріали про боях Чехословацького корпусу на Бахмаччини в березні 1918 року.
У 2000-х роках в експозиції представлені теми, цензуровані за часів радянської окупації: Батурин як Гетьманська столиця, шляхетські маєтки, сталінський Голодомор-Геноцид 1932-1933 років, політичний терор з боку комуністів 1937-1938, долі остарбайтерів і військовополонених під час Другої Світової війни, релігійне життя Бахмаччини.
Також представлені теми Чорнобильської катастрофи, доля територій району Бахмача в період радянської окупації (1943-1991), видатні люди Бахмаччини.