ПАЛАЦ КИРИЛА РОЗУМОВСЬКОГО.

Палацово-парковий ансамбль батуринської резиденції генерал-фельдмаршала, графа і колишнього (останнього) гетьмана України Кирила Розумовського був створений за проектом знаменитого шотландського архітектора на російській службі Чарльза Камерона в 1799-1802 рр. Ансамбль знаходився на околиці Батурина і включає великий парк і палац, звернений головним фасадом у бік річки Сейму. 

Палац складався з центрального корпусу і окремо розташованих по одній лінії з ним симетрично бічних флігелів, з сполученим з центральним корпусом огорожею. Комплекс почали будувати 1752 під керівництвом «Будівельної експедиції в будові міст Глухова і Батурина», яку очолював архітектор А. Квасов. У 1755-1764 рр. тут працював законтрактований з Італії архітектор А. Рінальді. За його проектом був влаштований парк та розпочато будівництво кам’яного палацового ансамблю, яке було завершено в 1799-1802 рр. вже за проектом Ч. Камерона. У зв’язку зі смертю власника в січні 1803 оздоблювальні роботи в інтер’єрі залишилися не завірені.
Прідворцовий флігелі були однаковими, прямокутними в плані, двоповерховими, трохи нижче головного корпусу. Фасади розчленовували пілястри римсько-доричного ордера і вінчали трикутні фронтони з характерним палладіанським вікном в тимпані.
Палацовий ансамбль протягом 1911 – 1913 рр. досліджував і частково реставрував петербурзький архітектор А.Білогруд. У ці роки палац був переданий військовому відомству Російської імперії, яке дозволило 1914 розібрати один з флігелів на цеглу для будівництва церкви в Батурині.
Другий флігель був розібраний на цеглу в 1930-х рр. Партер, що переходить в ландшафтний парк, також втрачено. 

З 1967 р. йде реставрація палацу, не завершена досі. Втрачені флігелі разом з парканом передбачено відтворити згідно з програмою, схваленою Урядом 1999 року. Проектна документація на реставрацію палацу і відтворення флігелів розроблена інститутом «Укрпроектреставрація».
Кам’яна триповерхова будівля палацу розташоване на кромці високого лівобережного плато Сейм на південній околиці Батурина, домінуючи в ландшафті. Палац має компактне планування: він прямокутний в плані з двома полуротондой на бічних фасадах. Головний фасад восьмиколонний портик греко-іонійського ордеру висотою в два поверхи, піднятий на потужну глуху аркаду першого поверху. Портик завершений трикутним фронтоном з палладіанським вікном в тимпані. Полуротонди мають купольні завершення і прикрашені напівколонами такого ж іонічного ордера, як і головний фасад. На цьому наголошує стильове єдність споруди. Парковий фасад витлумачений дуже лаконічно. Головний його елемент – тераса, спирається на колонаду тосканського ордеру. Декор фасадів стриманий, в стильових формах високого класицизму. В інтер’єрах частково збереглися печі, паркет, ліплення плафонів т.п
Палац К. Розумовського в Батурині – видатний пам’ятник епохи класицизму, єдиний твір геніального архітектора Ч. Камерона в Україні. Як пам’ятка архітектури національного значення має охоронний № 837 і входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».