Пам’ятка архітектури національного значення

 

Кам’яна однокупольная церква з дзвіницею розташована в історичному центрі Батурина на високому березі Сейм в оточенні вікових дерев в межах колишньої міської фортеці.
Будувалася колишнім гетьманом України графом К. Розумовським як власна усипальня. Для будівництва були використані цеглини з споруд, зруйнованих під час штурму Батурина російськими військами в 1708 р. Автор проекту невідомий. Будівництво розпочато в 1790 р, Закінчено на початку 1803. Тоді ж в крипті церкви був похований засновник храму К.Розумовський.
Склеп довжиною 2,34 м і висотою 1,5 м був влаштований під підлогою в південній гілці церкви. Пізніше в інтер’єрі храму над склепом було встановлено надгробок з білого каррарського мармуру роботи видатного скульптора І.Мартос. Надгробок мав мармурову плиту з епітафією: «Тут спочиває тіло його ясновельможності пана генерал-фельдмаршала, сенатора, дійсного камергера і різних орденів російських:Святого апостола Андрія Первозванного і Святого Олександра Невського, Польського Білого Орла і Голстінского, святої Анни кавалера, Кирили Григоровича Розумовського, народженого 1728 рік березень 18 дня, а помер в Батурині 1803 року Січень 9 дня по полудні в другому часу. Життя його було сімдесят чотири роки, 9 місяців і 22 дні ».За радянської влади влітку 1927 р.під керівництвом завідувача Конотопського окружного краєзнавчого музею О.Поплавським похоронний склеп був розкритий і розграбований. Надгробок був демонтовано і винесено на церковне подвір’я, де його поступово знищили.
Воскресенська церква добре зберегла первісні архітектурні форми: вона хрестоподібна в плані, з напівкруглою апсидою і закругленою західній м’язом; стіни розчленовані пілястрами, з трьох сторін – монументальні чотирьох-колонні портики тосканського ордера (західний зі спареними колонами), завершені трикутними фронтонами. Над середохресній підноситься масивна сферична баня на циліндричному підбаннику, увінчана граціозним ліхтариком. Дзвіниця над бабинцем із заходу увінчана сферичним куполом з високим шпилем. Архітектурні форми будівлі дуже телеграфні, з мінімумом декору, витримані в стилістиці високого класицизму. Характерно поєднання високих вікон мають напівциркульні перемички, з круглими вікнами над ними і з плоскими нішами.
Початковий одноярусний іконостас «італійської роботи» не зберігся. Сучасний зроблений в 1970-х рр.
Воскресенська церква в Батурині – одне з храмових будівель епохи високого класицизму в Україні. Лаконізм і монументальність форм ставлять її в ряд видатних пам’яток архітектури національного значення.